Auto met aanhanger (E achter B)

Aanhanger rijlessen

De aanhanger lessen worden gegeven met een Mitsubishi PHEV (automaat) in combinatie met een tandemasser aanhanger. De lessen starten vanaf de rijschool. (Hilversum).

IMG_1416

De rijopleiding voor auto met aanhanger is te volgen in een Compactopleiding in 1 dag, in 2 dagen of met losse lessen. Voor een dagopleiding doe je eerst een intest van 2 uur, zodat de instructeur kan zien hoe je rijdt en hoeveel lessen je ongeveer nodig zal hebben. 
Na de test is het de bedoeling dat je je examen aanvraagt.

Nadat de examendatum bekend is gaat we de lessen plannen, zoals we bij de intest hebben afgesproken: 1 dag, 2 dagen of losse lessen. De losse lessen worden altijd 2 uur achter elkaar ingedeeld, aangezien aan-en afkoppelen, bijzondere verrichtingen en rijden nogal wat tijd met zich vergen.)

 Sinds 19 januari zijn er nieuwe regels, veel mensen denken onterecht dat een E bij het B-rijbewijs niet meer noodzakelijk is.


Eigenlijk is het voor normale aanhangwagens/caravans een stuk simpeler geworden:

Wanneer de maximale massa van het trekkend voertuig + maximale massa van de aanhangwagen de 3500 KG niet overschrijdt is een B rijbewijs voldoende, wordt de 3500 KG overschreden dan heb je een aanhanger rijbewijs (E bij B) nodig.

Met aanhangers met een maximale massa tot 750 KG mag altijd met een B-rijbewijs gereden worden.

Voorbeeld: Volkswagen Passat Variant + Caravan

 

Gewicht auto leeg 1471 KG
Laadvermogen auto 709 KG
Maximale massa 2180 KG


Caravan Leeg 1080 KG
Laadvermogen Caravan 320 KG
Maximale massa 1400 KG

Totale maximale massa is in dit geval 2180 KG +1400 KG = 3580 KG. Voor deze combinatie heb je dus een BE-rijbewijs nodig, ongeacht of de aanhanger geladen is of niet.
Zou je de trekkende auto vervangen door een Volkswagen Golf 2.0 TDI, dan is de maximale massa 1860 KG +1400 KG = 3260 KG. Dan mag je met rijbewijs B gaan rijden.

Uiteraard raden we in bovenstaande voorbeeld vanwege de verkeersveiligheid de eerst genoemde (Passat) aan. Daarmee zeggen we eigenlijk dat de derde Europese rijbewijsrichtlijn niet bijdraagt aan meer verkeersveiligheid, maar juist aanmoedigt om een zware aanhanger achter een lichte auto te hangen, met alle gevolgen van dien. Hier kun je van elk type caravan en auto berekenen hoe veilig de combinatie is.

Met een 2 paardstrailer met maximale massa van 2000 KG kun je er van uitgaan dat je altijd een E bij B nodig hebt. Met de zogenaamde 1,5 paardstrailer kun je bovenstaande rekensom gebruiken. Doorgaans is de maximale massa van een 1,5 paardstrailer tussen de 1400 – 1600 KG.

Voor de iets meer professionele rijder zijn de nieuwe rechten beperkter geworden.

(1) toegestane maximum massa van aanhangwagen of oplegger mag ten hoogste 3500 kg bedragen of
(2) toegestane maximum massa van de oplegger of middenasaanhangwagen mag meer bedragen dan 3500 kg mits:
• de toegestane maximumlast onder de koppeling van de oplegger of middenas-aanhangwagen niet meer bedraagt dan het verschil tussen de toegestane maximum massa van het trekkend voertuig en de massa in rijklare toestand van het trekkend voertuig en
• de toegestane maximum aslast dan wel de som van de toegestane maximum aslasten van de oplegger of middenasaanhangwagen niet meer bedraagt dan 3500 kg

Een indicatie van het aantal uren les wordt bepaald na de intake:

Voor getalenteerde die al vaker met aanhanger hebben gereden is dat meestal 4 tot 6 uur (de intake van 2 uur plus nog 2 of 4 uur vooraf aan het examen)
Voor beginners of kandidaten die kort hun rijbewijs hebben is dat meestal 8 tot 10 uur.

Wanneer u een schakel rijbewijs heeft en lessen in een automaat volgt dan heeft dat geen gevolgen, er komt geen Code automaat op het rijbewijs.

Prijzen  inclusief BTW  (CBR producten zijn vrijgesteld van BTW)

  • E bij B Praktijk les: € 110,- per 120 minuten (€55,- per uur)
  • E bij B Praktijk Examen € 230,-
  • Pakket E bij B 6 uur € 539,-  Intake van 2 uur +  2 uur + 2 uur vooraf aan het examen
  • Dagcursussen op aanvraag,  kortingen voor bedrijven bij meerdere kandidaten.

bijkomende kosten voor gezondheidsverklaring €37,80 via CBR

Ik wil lessen!